Enbart en halvtimmes fysisk aktivitet om dagen minskar risken för att drabbas av stroke, hjärtinfarkt eller död med elva procent. Det visar en ny svensk studie med personer som fyllt 70 år.

Hjärt- och kärlsjukdomar hör till de vanligaste dödsorsakerna bland äldre i världen. Mycket stillasittande är en bidragande faktor till sämre hälsa. Men att bara röra på sig litegrann minskar risken markant att dö i förtid för äldre. Forskare vid Umeå universitet, som studerat hur så kallad lågintensiv fysisk aktivitet påverkar 70-åringar, konstaterar att varje minut är viktig.

Forskarna har följt 3 300 personer i Umeå kommun mellan 2012 och 2017. De fick alla varsin rörelsemätare att ha på sig under en veckas tid. Mätarna registrerade fysisk aktivitet och stillasittande. Deltagarna följdes sedan upp efter ungefär två och ett halvt år och genom patient- och dödsregister kunde forskarna analysera risken att drabbas av stroke, hjärtinfarkt eller förtida död.

Resultatet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Sports Medicine, visar att för varje halvtimme lågintensiv fysisk aktivitet per dag minskar risken med 11 procent, och för varje halvtimme måttlig fysisk aktivitet per dag minskar risken med hela 36 procent. För varje timme stillasittande per dag ökar i stället risken med 33 procent.
Källa SvD: www.svd.se/lite-motion-gor-stor-skillnad-for-aldre/i/senaste

Seniorboken – Din åsikt

Så snart som innehållet i Seniorboken kommer på tal är det många seniorer och anhöriga som uttrycker åsikter. Vad tycker du om boken och frågor beträffande boende, konsumtion, vård och omsorg i en ny tid?

Dela inlägget:

Senaste inläggen

Ämnen

Typer

Missa inte en nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer ut ca 4 gånger per år. Där diskuteras det smarta samhället och morgondagens hälso-, vård- och omsorgssektor för dig som senior. Du kan även själv dela med dig av erfarenheter och kunskap i våra enkäter.

  • Varför ber vi om detta? Vi använder ditt födelseår för att kunna skicka enkäter och undersökningar till specifika ålderssegment.
    Vi hanterar dina personuppgifter med respekt och kommer aldrig dela dem med tredje part. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.