Om pionjärseniorerna

Det handlar om en ny seniorgeneration.

Vi pratar i huvudsak om sena 30-talister och 40- och 50-talister. Någon gång under 1950-talet upplevde de etableringen av välfärdssamhälle 1.0. De blev pionjärer på flera olika sätt. Nya samhällslösningar och teknik för hemmet, med bland annat hushållsmaskiner och teve, förändrade tillvaron och livsvillkoren.

Det dröjde ett fyrtiotal år innan nästa stora förändringsvåg, men när den väl kom blev den omvälvande för dem. Återigen blev de pionjärer – denna gång för att lära sig ny teknik i senior ålder. Under ett antal år från slutet av 1990-talet kom digital teknik som påtagligt förändrade tillvaron. Hem-pc-reformen, internet, den smarta mobilen, sociala medier, bank-id och swish bidrog med nya möjligheter.

Nu är vi inne i 2020-talet och utöver 30- och 40-talisterna är även 50-talisterna seniorer. Välfärdssamhälle 2.0 börjar ta form och det är dags även för hälsofrämjande, vård och omsorg att digitaliseras. Stegvis flyttar dessa delar från vård- och omsorgsinstitutionen till hemmiljön eller annan plats där man befinner sig. Nära vård heter det. Samma årskullar blir pionjärer än en gång. De ska vara medskapare med digital teknik inom mycket av det som har med hälsan att göra. De blir de första seniora användarna av nya digitala välfärds-, trygghets- och konsumentlösningar. Det är då en del välfärdspionjärer blir pionjärseniorer – en grupp användare som många aktörer kommer att vara intresserade av att bättre förstå. Hur får man de digitala tjänsterna att fungera? Även för seniorer i allmänhet!

Missa inte en nyhet

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer ut ca 4 gånger per år. Där diskuteras det smarta samhället och morgondagens hälso-, vård- och omsorgssektor för dig som senior. Du kan även själv dela med dig av erfarenheter och kunskap i våra enkäter.

  • Varför ber vi om detta? Vi använder ditt födelseår för att kunna skicka enkäter och undersökningar till specifika ålderssegment.
    Vi hanterar dina personuppgifter med respekt och kommer aldrig dela dem med tredje part. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.